Kleine Modelbaanserie 9: Zelfgebouwd materieel

Catalogusnummer

B0057

Voorwoord
Het ombouwen en zelf bouwen van voertuigen voor de modelbaan is een interessant thema, maar veel modelbouwers verbinden daaraan begrippen zoals: „kost veel tijd en geld, het is verschrikkelijk moeilijk, je weet niet wat je allemaal te wachten staat, enz.“ Maar iedere modelbouwer, die zelf wel eens uit hout, dunne plaat, kunststof of ander materiaal enig materieel voor de modelbaan heeft gebouwd, zal kunnen bevestigen, dat naast wat tijd, aanleg en geduld eigenlijk alleen de liefde voor het zelf iets bouwen voorwaarde is. Het „hoe“ is te leren, men kan teruggrijpen op de adviezen en tips van ervaren modelbouwers, die zich al jaren bezighouden met de bouw van materieel.
In dit boekje wordt getracht u wat algemeen geldende regels te geven, het arbeidsproces te beschrijven, tips te geven voor de aanmaak van onderdelen en nuttige adviezen te verstrekken. Een raadgever dus, die via het verfraaien van klaar-koop-materieel en de ombouw van voertuigen tot aan het zelf bouwen van locomotieven en wagens, alle belangrijke onderdelen behandelt, die een modelbouwer moet weten alvorens hij aan de hand van een maatschets en wat foto’s aan het bouwen van een bepaald voertuig kan gaan beginnen.
En tenslotte wil iedere modelbouwer daar wel eens aan beginnen, immers dat is het hoogst bereikbare bij het zelf iets scheppen en wie zou nu niet graag zijn zelfgebouwd materieel willen tonen?
Düsseldorf Gernot Balcke