Kartoenale treinen en stations 2011

Catalogusnummer

B0156

Woord vooraf
Beste cultuurliefhebber,
3e 12de editie van de George van Raemdonckkartoenale is de definitieve bevestiging van de internationale uitstraling die deze spotprenttentoonstelling heeft. Er zijn 1001 inzendingen van 380 deelnemers uit 65 landen. Deze zorgvuldig uitgekozen selectie van 121 kartoens door een professionele jury zal iedereen plezier bieden.7
De Boechoutse George van Raemdonck was in de 20ste eeuw een groot kunstenaar, een fijne schilder en de 'ambassadeur van de Vlaamse spotprentkunst'. Sinds 1986 - van Raemdonck stierf in 1966 - organiseert IHA (International Humor in Art) met de ondersteuning van het gemeentebestuur deze internationale thematische kartoenale.
Het thema 'Treinen & Stations' spreekt voor iedereen tot de verbeelding. In zo veel beelden vormen treinen pn stations een esthetisch, functioneel of fantasierijk decor. Treinen die door het desolate landschap razen, pendelaars die elke dag drukgebarend wachten op de trein die toch nooit komt, kinderen die spelen met treintjes in alle vormen met alle soorten aandrijvingen, stations die een fijne uiting zijn van kunst en architectuur - maar ook vaak ondergronds armoede en eenzaamheid verbergen, machinisten, treinconducteurs, hst en boemeltrein, het stationsbuffet ... 'treinen en stations' is een dankbaar thema voor de creatieve kartoenist. IHA koos dit thema ook speciaal omdat in 2011 de gemeente Boechout zijn stationsomgeving helemaal zal opfrissen. Als een centrale plek waar mensen elkaar ontmoeten.
Ik dank van harte de jury en de organisatie van de George van Raemdonckkartoenale 2011. De eerste prijs is terecht voor Mihal Ignat uit Roemeniƫ. Met zwarte humor laat hij zien dat leven en dood, geluk en ongeluk in een klein hoekje kunnen liggen. Deze prijs wordt geschonken door het Muzeum Kolejnictwa in Warschau. Het Poolse museum is een van de partners waarmee IHA samenwerkt. De Prijs Zeppo voor de beste jongere gaat naar de Nederlander Jeroen Verdonschot. Hij brengt speels de vooruitgang in beeld en toont eenvoudig de invloed van de trein op onze samenleving.
De tentoonstelling, die wordt weergegeven in deze catalogus, zal u laten daveren van plezier. Geniet van de humor en de maatschappijkritische kanttekeningen in deze 12de editie van de George van Raemdonckkartoenale.