De geschiedenis van de modeltrein

1891, het jaar waarin Märklin voor het eerst een opwindtrein met een railsysteem presenteert op een beurs in Leipzig, wordt algemeen beschouwd als het geboortejaar van de modelspoorbaan. Wat volgt op dit prille ‘blikken’ begin is een boeiende ontwikkeling van modeltreinen en spoorbanen tot de natuurgetrouwe en digitaal gestuurde miniatuurtreinen en maquettes van vandaag. In dit unieke boek vertelt verzamelaar en modeltreinkenner Botho G.

Ces Sacrés petits trains

AVANT-PROPOS
L’année dernière, en organisant au Passage 44 l’exposition consacrée aux machines à sous, nous avions eu l’occasion de présenter au public un type particulier de collection et de collectionneurs. Il s’agissait d’une première en Belgique, non seulement parce que jamais un tel ensemble n’avait été réuni au même endroit (ce qui était déjà exceptionnel en soi), mais aussi parce que ce fut en quelque sorte, pour les machines à sous et leurs collectionneurs, la possibilité d’acquérir leurs lettres de noblesse.

De Belgische Spoorwegen in model II

NMBS - SNCB
Eindelijk is er dit overzicht van alle commerciële NMBS-modellen op schaal HO die ooit op de markt verschenen. Bovendien is dit het eerste werk dat zowel het tractie-materieel, de rijtuigen als de goederenwagens behandelt.
Meer dan 1600 modellen met hun belangrijkste kenmerken worden overzichtelijk gerangschikt naart naar NMBS-type of officiële UIC-codering. Raqcechte verzamelaars en ‘treintjes-spelers' vinden hier een schat aan informatie over hun modellen waardoor ze nog meer plezier aan hun hobby beleven!

De Belgische Spoorwegen in model I

NMBS - SNCB
Eindelijk is er dit overzicht van alle commerciële NMBS-modellen op schaal HO die ooit op de markt verschenen.Bovendien is dit het eerste werk dat zowel het tractie-materieel, de rijtuigen als de goederenwagens behandelt.
Meer dan 1600 modellen en hun belangrijkste kenmerken worden overzichtelijk gerangschikt naar NMBS-type of officiële UlC-codering. Rasechte verzamelaars en 'treintje spelers' vinden hier een schat aan informatie over hun modellen waardoor ze nog meer plezier aan hun hobby kunnen beleven!