Moderne Locomotieven

Klassificatie

Korte Inhoud

Geïllustreerde ENCYCLODEPIE VAN MODERNE LOCOMOTIEVEN
Na het succes van de WERELDSPOORWEGENATLAS en de ENCYCLOPEDIE van STOOMLOCOMOTIEVEN, het logisch hierop volgend deel: de ENCYCLODEPIE VAN MODERNE LOCOMOTIEVEN.
Met het verdwijnen van de stoomtractie is de romantiek en de fascinatie geenszins vervaagd: het internationale spoorwegnet ontsluit alle uithoeken van de wereld, uitgekiende technische vindingen worden in de locomotieven en treinstellen toegepast en de snelheden kennen nog steeds geen limiet. De ervaren auteurs op dit gebied beschrijven naast alle belangrijke moderne locomotieven, ook de experimentele modellen die al rondreden, lang voordat men tot de electrificatie van het spoorwegnet was overgegaan. Daarnaast behandelen zij uitgebreid de snelheidsduivels van de toekomst, die passagiers van stad tot stad gaan vervoeren met snelheden die boven de 250 km per uur liggen. Deze ‘Bijbel voor de spoorwegfreak’ is een monumentaal standaardwerk, voorzien van prachtige tekeningen en een schat aan fotomateriaal.
Het eerste deel bestaat uit een inleiding waarin beschreven wordt hoe de snelheidsbeperkingen en vervuilingsproblemen die de stoomtractie opleverde , de deur hebben opengezet voor de electrische-, diesel- en das-turbine locomotieven. In een overzichtelijk schema wordt aangegeven hoe de verschillende locs worden gegroepeerd en een uitgebreide begrippenlijst sluit dit deel af.
Deel twee bevat de uiterst gedetailleerde technische en historische beschrijvingen van bijna 150 typen locomotieven in chronische volgorde, geïllustreerd met overzichtplaten, werktekeningen en actiefoto’s. Elke beschrijving vermeldt, naast alle mechanische gegevens, wetenswaardigheden waar en treinliefhebber niet buiten kan, zoals snelheid, bouwjaar, de trajecten waar de machines worden ingezet en de meest memorabele reisgegevens.
AUTEURS
BRAIN HOLLINGSWORTH is van kinds af aan een treinenmaniak geweest en werkte tot 1974 als ingenieur bij British Rail. Hij schreef met DE GEÏLLUSTREERDE ENCYCLOPEDIE VAN MODERNE LOCOMOTIEVEN zijn elfde boek. Hij is de trotse eigenaar van een stoomlocomotief, die ten behoeve van toeristen en spoorwwegenthousiasten nog ritten maakt.
ARTHUR COOK is jarenlang lector aan de technische afdeling van de Universiteit van Southampton geweest. Tot voor kort werkte hij bij British Rail en hij is auteur van vele artikelen op gebied van treinen en moderne spoorwegsystemen